Hoppa till innehåll

Varför behövs en cert. Kontrollansvarig?


Du har mest troligt blivit informerad av Byggnadsnämnden att en certifierad Kontrollansvarig behövs för Din tilltänkta åtgärd, men vad innebär det då? Varför behövs en certifierad Kontrollansvarig, egentligen?

Här finns det faktiskt ett flertal olika svar, men de viktigaste svaren är de Du inte kommer finna någonstans i rättskällorna. De är nämligen organiska konsekvenser av en Kontrollansvarigs lagstiftade uppdrag, även om det formellt inte utgör en del utav detsamma. Läs vidare för en närmare förklaring…

Psst… klicka på länken för att få en kortare sammanfattning.

1. Det raka svaret

Det första och mest konkreta svaret på frågan är därför att Byggnadsnämnden har bedömt att Din åtgärd behöver tillsyn av en certifierad Kontrollansvarig. Åtgärden bedöms alltså inte kunna utgöra ett undantag i enlighet med Plan- och byggförordningen 7 kap. 5§ . Kravet på att en Kontrollansvarig behövs är i sig reglerat i Plan- och bygglagen 10 kap. 9§. Byggnadsnämndens beslut i frågan är inte möjligt att överklaga.

2. Det egentliga svaret 

Det andra svaret ligger djupare in i lagstiftningen och återfinns först när man börjar studera alternativa rättskällor så som lagstiftarens förarbeten till nuvarande Plan- och bygglag (2010:900). Först här framkommer den riktiga anledningen till varför en Kontrollansvarig anses behövas. Men för att kunna härleda svaret måste vi först förstå i vilken kontext byggnadsverk och anläggningar uppförs, ändras, förvaltas och slutligen rivs.

I Sverige har vi ett utmanande klimat. Byggnadsverk och anläggningar ska klara temperaturer på allt från -40ºC ända upp till +35ºC. Dessutom ska de tåla vind, nederbörd och ibland även korrosivt kustklimat. Det ställer speciella krav byggnadsverk. Särskilt när man beaktar att de flesta ska kunna upprätthålla ett hälsosamt och trivsamt inomhusklimat med ett så litet energitillskott som möjligt.

Men vi har inte bara ett utmanande klimat att ta hänsyn till. Vi har även några av världens mest progressiva lagkrav gällande t ex säkerhet, miljö/klimat, digital infrastruktur och tillvaratagande av behov för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga… för att bara nämna några.

Med anledning av given kontext har ett antal grundkrav utformats av lagstiftaren under åren. De består i huvudsak utav ett antal sk utformnings- och egenskapskrav. De kan återfinnas i Plan- och bygglagen 8 kap. 1§ respektive 4§. De har utformats för att, så att säga, lägga ribban för var Samhällets lägsta accepterade kravnivå återfinns. Observera att dessa krav främst appliceras på hur, när och under vilka omständigheter byggnadsverk och anläggningar får uppföras, ändras, förvaltas och rivas.

För att reglera hur kraven ska, och i vissa fall bör, uppfyllas i praktiken finns en mycket omfattande författningssamling och en än mer omfattande samling allmänna råd. Kraven är ofrånkomligen åtföljda av en hel härad lagfästa undantag, rekommenderade förfaranden, standarder, praktiker och mycket mer.

Allt som stipuleras i denna författningssamling, där Plan- och bygglagen är ramlagen, är man som Byggherre skyldig att efterleva när man låter utföra en åtgärd.

Här kommer vi nu till den ursprungliga frågans andra svar. Lagstiftaren anser det helt enkelt orimligt att varje enskild Byggherre ska besitta all denna kunskap. Som en logisk följd anses det därför synnerligen angeläget att Byggherren bör ha understöd av en person med specialkompetens på området. Det vill säga en certifierad Kontrollansvarig. Denne ska bistå Byggherren i byggprocessen så att inga omedvetna lagöverträdelser sker. Den Kontrollansvarige utgör således en sorts extra garant för att lagstiftningen efterlevs även om densamma delvis är okänd för Byggherren.

Att, medvetet eller oavsiktligt, göra överträdelser mot kraven i Plan- och bygglagen kan resultera i sk föreläggande eller förbud. Det kan ske i form av t ex krav på rättelse, krav på åtgärdande, nyttjandeförbud eller omedelbart byggstopp och kan även förenas med utställande av vite eller sk byggsanktionsavgift.

För 2023 kan sanktionsavgiften maximalt uppgå till 2.625.000 kronor (50 pbb).

3. Det viktigaste svaret; del 1

Svar 1 och 2 berör främst vilket ansvar Byggherren har gentemot Samhället, och i det här fallet mer specifikt mot Byggnadsnämnden. Inom juridiken inordnas det under samlingsbegreppet offentligrätt och det är här Plan- och bygglagen verkar och styr.

I detta avseenden har en Kontrollansvarig ett juridiskt ansvar att bistå sin Byggherre, men det finns en annan sida av myntet också. En sida där en erfaren och kompetent Kontrollansvarig har en mycket viktig funktion att fylla, även om det faller utanför gränsen för vad som är en Kontrollansvarigs lagstadgade uppgifter.

Som Byggherre har man oftast nämligen inte bara ett ansvar gentemot Samhället. Man har mest troligen dessutom ansvar gentemot en eller flera Entreprenörer och vise versa. De kan vara kontrakterade för att t ex projektera, kontrollera, styra eller utföra en viss del av projektet.

Sådana avtalade åtaganden mellan två sk rättssubjekt regleras inte i offentligrätten, bortsett från i Konsumentköp- och Konsumenttjänstlagen. De inordnas istället i det juridiska området civilrätt. Här har således en Kontrollansvarig inget direkt mandat att påverka Entreprenörerna. Däremot kan den Kontrollansvarige erbjuda Byggherren mycket värdefull support och rådgivning inför kontraktsskrivning. En erfaren och kompetent Kontrollansvarig kan alltså i det här avseendet vara mycket behjälplig för de flesta Byggherrar. Ofta kan problem och onödiga kostnader undvikas redan i förarbetet med entreprenadavtalen.

Som Byggherre är det lätt att falla i fällan att lita för mycket på sina Entreprenörer. För handen på hjärtat, Entreprenörer är oftast bara villiga att göra den delen av entreprenaden som är avtalad och därmed ekonomiskt motiverad för densamma. Övriga åtaganden som Byggherren har gentemot t ex Byggnadsnämnden eller en annan Entreprenör hörsammas tyvärr inte i den utsträckning man som Kontrollansvarig skulle önska. Här är det följaktligen viktigt att Entreprenörerna i ett tidigt skede får veta exakt vad deras entreprenad ska innefatta för att byggprocessen ska fortlöpa smidigt och korrekt.

Långt ifrån alla Byggherrar har kunskapen och insikten om vad Entreprenörernas fulla åtagande bör innefatta, särskilt i avseende på Byggherrens skyldigheter mot Byggnadsnämnden och Plan- och bygglagen.

Av given anledning är det därför starkt rekommenderat att kontakta en Kontrollansvarig i ett så tidigt skede som möjligt för att möjliggöra för denne att kunna styra upp entreprenadkontrakt, ansvarsfördelningar, åtaganden etc. En Kontrollansvarigs insatser i det här avseendet är ofta värd sin vikt i guld och brukar vara mycket uppskattat av de Byggherrar som tagit till sig förevarande inrådan.

4. Det viktigaste svaret; del 2

Det finns en gemensam nämnare för nästan alla bygg-, ändring- och rivningsåtgärder som utförs inom ramen för Plan- och bygglagen. Den gemensamma nämnaren är kostnader… ofta stora kostnader. Som Byggherre vill Du därför försäkra Dig om att Din investering faller väl ut. Oavsett om Du utför en åtgärd för att förbättra Din nuvarande boendesituation eller för att bygga kapital vill Du att Din tillgång behåller sitt marknadsvärde, eller hur? För att maximera chanserna att nå ett gott utfall är det därför av yttersta vikt att alla steg i byggprocessen förlöper plan- och lagenligt. Låt mig utveckla resonemanget…

Man kan emellanåt häpna över och irritera sig på att Plan- och bygglagen; och dess underlydande förordningar och föreskrifter; är väldigt omfattande och ibland kanske till och med alltför detaljspecifika. Men, de är väldigt väl utformade när det kommer till att sätta ramarna för hur en åtgärd ska utföras korrekt. Inte bara för Samhällets bästa i allmänhet, utan för Byggherrens bästa i synnerhet. Kort sagt kan man säga att; följer man lagstiftningen kommer resultatet bli tillfredställande i de allra flesta fallen.

Det finns få inblandade i en bygg, ändring eller rivningsåtgärd som är bättre på att kunna kravnivåerna i Plan- och bygglagen än en Kontrollansvarig. Det är därför vi är certifierade. En erfaren, kompetent och framför allt närvarande Kontrollansvarig är alltså en central nyckelperson i att trygga din investering.

Sammanfattning

Väldigt koncist kan man säga att en certifierad Kontrollansvarig har ett antal funktioner att fylla i byggprocessen. De lagstadgade funktionerna är inskrivna i Plan- och bygglagens 10 kap. 11§ och kan kort beskrivas i att en Kontrollansvarig ska bistå sin Byggherre i frågor gällande svensk bygglagstiftning.

De icke lagstadgade funktionerna består i att vara Byggherrens partner och rådgivare i en vidare kontext. Exempelvis i fråga om entreprenadrättsliga upplägg eller byggtekniska lösningar och funktioner. Man kan uttrycka det som att den Kontrollansvarige skyddar Byggherrens investering och ledsagar denne genom byggprocessen.

Som Kontrollansvarig är man certifierad för att kunna navigera i det landskapet som utgörs av bygglagstiftningen. Men man är allt som oftast också synnerligen kunnig inom området byggteknik. Tveka inte att fråga din Kontrollansvarige om input rörande just ditt projekt. Jag lovar att denne har en hel del matnyttig kunskap att dela med sig av.

© 2023 LJ Ahlin Byggnationsteknik